Bouwkosten

Bouwkosten van een nieuwbouw woning

Wat zijn de bouwkosten van het laten bouwen van een nieuwbouw woning? Wij gaan uit van kengetallen en in dit geval een prijs per m³. De indicatie bouwkosten van een nieuwbouw (2021/2022) ligt nu tussen de € 700,- en € 800,- per m³. Dit is wel afhankelijk van uw wensen. De bouwkosten van bijvoorbeeld een rietgedekte woning is natuurlijk hoger dan dezelfde woning met dakpannen.

Welke aspecten zijn van invloed op de bouwkosten?

De bouwkosten van een nieuwbouw woning zijn onder te verdelen in een aantal aspecten. Ieder opvolgend aspect heeft een kleiner aandeel op het totaal van de besparingen.

Veranderingen bij aspect 1 hebben dus meer invloed op de bouwkosten dan veranderingen bij aspect 3.

Een aantal andere aspecten in volgorde van belangrijkheid:

  • Inhoud van de woning
  • Vorm en complexiteit
  • Materiaalgebruik

De bouwkosten van een nieuwbouwwoning per m³ of m²?

Aannemers en bouwbedrijven drukken de bouwkosten vaak uit in m³. Doordat de omstandigheden steeds veranderen, is het moeilijk om de bouwkosten in een kengetal uit te drukken. De indicatie van de bouwkosten per m³ zoals hierboven genoemd is gebaseerd op onze ervaringen.

Als het gaat over het berekenen van de m³ gaat het altijd over de buitenschil. Dit is dus onderkant fundering tot bovenkant dak en buitenkant muren.

Voor de berekening van de m² wordt uitgegaan van de bruto meters, dus buiten- en binnenwanden meenemen. De makelaar berekend vaak de netto meters en neemt dus de dikte van de muren niet mee.