Gratis schetsontwerp

Doel van het gratis schetsontwerp

Een belangrijk doel van het gratis schetsontwerp is om de keuze voor de architect wat gemakkelijker te maken. Het bouwen van uw droomhuis is niet iets wat je dagelijks doet. In het voortraject komt er veel informatie op je af en dan is het fijn dat je bij een ervaren en betrouwbare partner je vragen neer kunt leggen. Dus een architectenbureau die veel ervaring heeft in het ontwerpen en realiseren van nieuwbouwwoningen. Het gratis schetsontwerp is een goed hulpmiddel om in een vroeg stadium te bepalen of er een goede chemie is tussen jullie, als opdrachtgever, en ons als architectenbureau.

Het eerste gesprek is bij ons op kantoor waar we jullie wensen en eisen noteren. Wij gaan dan bezig met het schetsontwerp en de presentatie hiervan is ook bij ons op kantoor.  AL architecten hebben een eigen unieke stijl van ontwerpen en wij hebben de laatste jaren tientallen nieuwbouwwoningen mogen ontwerpen dus wij weten waarover wij praten.

Voor welke projecten een gratis schetsontwerp?

Naast nieuwbouw hebben wij ook veel grotere verbouwingen en transformatie van woonboerderijen door heel Nederland gedaan. Het gratis schetsontwerp geldt echter alleen voor nieuwbouwwoningen en dit heeft een logische reden. Voor verbouwingen moeten wij eerst de bestaande situatie in kaart brengen. Dat betekent op locatie inmeten en daarna in ons 3D model zetten. Pas daarna kunnen we bezig gaan met het ontwerp. Het ontwerpproces van een verbouw is dus anders dan een van een nieuwbouw. Uiteraard kan voor verbouwingen en transformatie van boerderijen altijd een vrijblijvend kennismakingsgesprek gemaakt worden, graag zelfs!

De mogelijkheid van een gratis schetsontwerp is dus alleen voor nieuwbouwwoningen.

Waar moet ik aan denken?

In het ontwerpproces zijn o.a. de volgende onderdelen belangrijk:
• Locatie en positie van de kavel
• Kavelpaspoort, beeldkwaliteitsplan en bestemmingsplan
• Wensen ondersteund door bijv. een moodboard, Pinterest etc.
• Het bouwbudget

Uit bovenstaande onderdelen ontstaat een conceptontwerp voor de woning. In dit ontwerp gaan we nog niet in op de details maar kun je bijvoorbeeld wel de contouren en indeling zien van de woning. Het concept wordt uitgelegd aan de hand van schetsen waarbij o.a. de positie op de kavel, de indeling en de uiterlijke kenmerken van de woning aan de orde komt. Er is dus nog geen uitgewerkt plan maar de eerste belangrijke stap is dan al wel gemaakt.

Het gratis schetsontwerp is gepresenteerd en nu?

Het is altijd spannend om de eerste schetsen te zien van de droomwoning omdat het nu meer tastbaar wordt. Na de presentatie hopen we natuurlijk dat onze inspanningen tot enthousiasme geleid hebben en reden zijn tot verdere samenwerking. Op verzoek kunnen we een offerte uitbrengen op basis van een vast honorarium.  Na opdrachtbevestiging sturen wij de presentatie digitaal.
Het kan natuurlijk ook zijn dat door verschillende redenen het gratis schetsontwerp niet leidt tot een opdracht. Geen probleem, dan gaan we zonder verplichtingen uit elkaar. Op het ontwerp van de architect rust wel een auteursrecht dus het is niet toegestaan om zonder toestemming of afspraken de schetsen te gebruiken.

Hoe zit het met uw bouwbudget

Wij vragen altijd vooraf het bouwbudget omdat we dan alleen een begin kunnen maken met een realistisch ontwerp. Ons architectenbureau heeft veel ervaring met nieuwbouw (zie onze projectenlijst) dus we kunnen een goede inschatting maken van het ontwerp in relatie met de bouwkosten.

De indicatie bouwkosten kunnen we berekenen als we een verdere samenwerking aangaan. Na opdrachtverstrekking kunnen we bij het voorlopig ontwerp al een goede indicatieve bouwkostenindicatie maken op basis van een elementenbegroting die aannemers ook maken. Voordat het voorlopig ontwerp gepresenteerd wordt, toetst de architect het ontwerp op indicatieve bouwkosten bij onze calculator. Dit betekent minder onzekerheid en een sneller doorloopproces.

Waarom doen we dit?

We merken in de praktijk dat veel mensen de stap naar een architect nogal groot vinden. Wij willen dit doorbreken. Als je een mooie kavel hebt gekocht (of een optie) dan neem je toch geen genoegen met een standaard cataloguswoning als je binnen het budget een droomwoning op maat kunt realiseren! Bovendien, iedere kavel heeft zijn eigen unieke positie en dat vraagt om een uniek ontwerp. Wij proberen met het gratis schetsontwerp de drempel wat lager te maken.

Wilt u gebruikmaken van de mogelijkheid van een gratis schetsontwerp? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of stuur een e-mail naar info@alarchitecten.nl. U kunt ons ook bereiken op 038 466 9594.